^

Borsmentaolaj 100mg - 60db

3.790Ft db

Borsmentaolaj bélben oldódó kapszulában, 100mg x 60 kapszula.

Régi segítség az emésztésnek, új a bélflórának. A pre- és probiotikumokon túl…

A lakosság 15-20%-a szenved olyan funkcionális bélrendszeri zavaroktól, amelyeket manapság leginkább az IBS (Irritábilis Bélszindróma) vagy a SIBO (Vékonybélbeli Baktériumok Túlszaporodása) alá szoktak besorolni. A két kórkép gyakran együttjár. Ezek a problémák általában makacsok, hullámzó tüneti képet mutatnak, a kezelési próbálkozásoknak gyakran ellenállnak. A borsmentaolaj egy új-régi, ígéretesnek látszó, kockázattal nem járó kezelési mód.

A borsmentaolaj hatásmechanizmusára feltevések vannak. Egyrészt az enyhülést mutató tünetek jellegéből következik, hogy a borsmenta olajnak simaizomzatra gyakorolt lazító hatása van, ezáltal a bélmozgások nem görcsösek, továbbá a gázok nem panganak a belekben, hanem görcsmentesen távoznak.

Van azonban antibakteriális hatás is. Mivel IBS-ben gyakran megfigyelték a Esherichia colik túlszaporodását, egy kutatásban lombikban tesztelték a borsmentaolaj hatását, és hatásosabbnak találták még az IBS-ben gyakran használt rifaximinnál is (Thompson és mtsi., 2013). Az antibakteriális hatás másik bizonyítéka, hogy borsmentaolaj kapszulával sikeresen kezeltek SIBO-ban szenvedő beteget is.

Régi megfigyelés, hogy a borsmenta olaj enyhíti a különféle béltüneteket. Számos placebo kontrollos, kettős vak vizsgálat történt IBS-ben szenvedő betegekkel. Reena Khanna és mtsi. 2013-as szisztematikus összefoglalójukban és metaanalízisükben kilenc vizsgálatot idéznek (további tizenhatot módszertani gyengeségek miatt nem vontak be a vizsgálatba), melyben összesen 726 beteg vett részt (Khanna és mtsi., 2013). A kilenc vizsgálat összevont elemzése alapján az IBS általános javulása 2.2-szer jobb volt a borsmenta olajat szedőknél, mint a placebo csoportban, a hasi fájdalmak 2.1-szer jobban csökkentek, mint a placebo csoportban.

Egy konkrét vizsgálatban az IBS vezető tüneteiben a hasi fájdalom/diszkomfort, felfúvódás, székrekedés, átlagosan 50%-kal csökkent, míg a fájdalmas székletürítés, vagy az elégtelen ürítés érzete átlagosan 60%-ra csökkent (Cappello és mtsi., 2007).

A vizsgálatokban általában bélben oldódó kapszulát használtak. A borsmentaolaj napi beszedett mennyisége vizsgálatonként változó volt. Több vizsgálatban a külföldön kapható kétféle kapszulázott borsmenta olajat használták . A Mintoil 220 mg-ot, a Colpermin 187 mg-ot tartalmaz, mindkettő bélben oldódó. Ezekből hol napi egyet, hol kettőt adtak a betegeknek. A komoly hatás legalább 2-3 hónapos szedéssel érhető el. A kapszulát evés előtt kell bevenni, hogy eljusson a bélig, mert ha evés közben veszi be valaki, túl sokáig tartózkodik a gyomorban, és szétmállhat. Termékünkben a borsmentaolaj a gyomornedvnek ellenálló, csak a vékonybélben oldódó kapszulában van, ami bizonyítottan fokozza a hatását, és nem utolsó sorban jelentősen csökkenti a visszaáramló mentol által okozott hűsítő mentolos érzést a gyomorban és nyelőcsőben.

Összefoglalva a borsmenta olaja támogatja a normál bélműködést, emésztést, és szerepet játszhat a vékonybélben élő baktériumok számának kordában tartásában is.

Irodalom

  • Ahmad S, Butt WA, Mahmood S. Peppermint oil and irritable bowel syndrome. Pak J Gastroenterol. 1987;1:34-38.
  • Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6.
  • Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12.
  • Logan AC, Beaulne TM. The treatment of small intestinal bacterial overgrowth with enteric-coated peppermint oil: a case report. Altern Med Rev 2002;7:410-7.
  • Szendi G: A székrekedés. Paleolit Életmód Magazin. 2014, 2:24-26.
  • Thompson A, Meah D, Ahmed N, Conniff-Jenkins R, Chileshe E, Phillips CO, Claypole TC, Forman DW, Row PE. Comparison of the antibacterial activity of essential oils and extracts of medicinal and culinary herbs to investigate potential new treatments for irritable bowel syndrome. BMC Complement Altern Med. 2013 Nov 28;13:338.

 

Borsmentaolaj gyomornedve-ellenálló étrend-kiegészítő kapszula 100mg
60db Nettó tömeg: 30 g±5%

Hatóanyag 1 kapszulában Mennyiség RDA%
Borsmentaolaj 100 mg **%

Összetevők: Mikrokristályos cellulóz, HPMC (kapszula), borsmentaolaj, tápióka maltodextrin


Napi 1 db kapszula bevételét javasoljuk éhgyomorra, étkezés előtt 30-60 perccel.
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. Száraz hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!

OÉTI-notifikált termék


Hatályos, EU-s törvényi állásfoglalás:
Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. Az étrend kiegészítők nem alkalmasak betegségek, és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és az esetleges gyógyszeres kezelést!

Általános információ az étrend-kiegészítőkről:
Ha Ön terhes, szoptat, beteg, vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend kiegészítőt alkalmazna! Ha az orvosa nem nyitott a az étrend-kiegészítők alkalmazására, keressen fel egy természetgyógyász szakembert!


3790Ft  (63,17Ft/db)